Ще прекроят ли Русия и БРИКС световния ред (обзор)

Ще прекроят ли Русия и БРИКС световния ред (обзор) Снимка: https://kazan-news.ne

На срещата на икономическия блок в Казан Москва продължи с идеите си за бързо разширяване на алианса като геополитически противовес на Запада

Създаден през 2009 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай, към блока БРИКС по-късно се присъединиха Южна Африка, а миналата година съюзът се преименува на БРИКС+, с присъединяването на Египет, Етиопия, Иран и ОАЕ. Макар че бяха поканени, Саудитска Арабия и Аржентина не формализираха членството си, припомня The Moskow Times. В настоящия си състав БРИКС+ включва над 41% от световното население и създава над 37% от световния БВП

За Кремъл настоящата среща е „най-голямото външнополитическо събитие, провеждано някога“ в Русия. Освен лидерите на страните от БРИКС+, на срещата присъстват генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас. В същото време заместник-шефа на ХАМАС Муса Абу Марзук е на официално посещение в Москва – за трети път тази година. 

Един от интересните участници в срещата е турският президент Реджеп Тайип Ердоган - единственият лидер на страна, член на НАТО. Според Bloomberg, миналия месец Турция е кандидатствала официално за членство в БРИКС. 

Както беше планирано, турският президент се срещна с Владимир Путин, но фокус на разговора стана вчерашната терористична атака срещу турската авиационна и космическа компания Turkish Aerospace Industries Inc. (TUSAŞ), разположена на 30 км северно от Анкара. Загинали са петима души, включително двама терористи, ранените са 22. По непотвърдени данни са взети поне девет заложници, в т.ч. инженерният екип на TUSAŞ.

Няколко страни от бившия съветски блок, включително Азербайджан и Беларус, също са кандидатствали за членство в БРИКС. Но Казахстан, най-голямата икономика в Централна Азия, „се въздържа” от присъединяване към алианса, както заяви миналата седмица говорителят на президента Касим-Жомарт Токаев. Кремъл обеща „да уважи” решението.

Въпреки поканата, саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман не пристигна за форума. Сръбският президент Александър Вучич, който лавира внимателно между Русия и Запада, миналата седмица обясни отсъствието си така: "Ако кажа, че отивам в Казан, това ще е сигнал за края на европейския път на Сърбия. Ако кажа друго, те ще твърдят, че съм предал руснаците".

Срещата на БРИКС наложи безпрецедентни мерки за сигурност в Казан и като цяло в Татарстан. До 27 октомври всички училища и университети в Казан са на дистанционно обучение. Интернет е изключен

Как Казань встречает саммит БРИКС
Снимка - kazan-news.net

Студентите от големите университети в Татарстан, в т.ч. Казанския федерален университет и Казанския национален научно-технически университет, са напуснали принудително студентските общежития, за да се настанят там участниците в срещата и части от силите за сигурност, командировани в Казан от цяла Русия, 

Всички държавни служители са в задължителен платен отпуск. Частните компании също са призовани да въведат подобни мерки или да преминат към дистанционна работа. Библиотеките, музеите и местата за развлечение в Казан са затворени, а жителите на града са предупредени да не излизат без документи за самоличност. В дните на срещата на БРИКС държавните медицински клиники не приемат жители на Казан. 

В обновяването на града Москва и Татарстан са вложили над 8 милиарда рубли ($ 80 милиона). Изграждането на президентски апартаменти в големите хотели е струвало на собствениците им над 1 милиард рубли ($ 10 милиона) 

Но за Кремъл срещата на БРИКС е безценна възможност да излъска имиджа си на глобален парий, който си „спечели” след нахлуването в Украйна. Заедно с това, форумът ще се стреми да утвърди руското лидерство в Глобалния Юг, подчертавайки, че въпреки санкциите, Русия не е изолирана и има съюзници.

Според източници от Кремъл, на среща ще се разгледат „най-належащите конфликтни ситуации по света“, включително „кризата в Украйна“. Очаква се също членовете да изразят мнението си относно предложената от Русия алтернатива на западните финансови системи.

Междувременно Министерството на външните работи на Украйна нарече появата на генералният секретар на ООН Антонио Гутериш грешен избор, който не насърчава каузата на мира“ и припомни, че по-рано Гутериш отказа да присъства на мирната среща на върха за Украйна в Швейцария.

От екипа на Гутериш  съобщиха, че на среща с Владимир Путин той ще „препотвърди своите добре известни позиции относно войната в Украйна и условията за справедлив мир, основан на Хартата на ООН“. Гутериш ще посети и Украйна във „взаимно удобно време“, съобщи говорителят му.

Участниците в срещата БРИКС 2024 положиха подписите си под обширна обща декларация. Документът призовава за разрешаване на военните конфликти по пътя на дипломацията (?) и реформиране на ООН и международната финансова система. Заедно с това декларацията изразява тревога от "едностранните санкции" към определени страни и "приветства" разплащането в "местни валути" между страните членки на БРИКС 

Може би най-важното решение в документа е създаването на зърнена борса на страните от БРИКС, с уговорката, че по-късно борсата ще обхване и други сектори на селското стопанство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: